Links - rechts en de politieke oorlog
Sinds ik wat ouder ben, laten we zeggen een jaar of 14, ben ik me wat meer voor de politiek gaan interesseren. Met name rond verkiezingstijd vind ik het altijd leuk om de peilingen te volgen, de debatten te bekijken en te horen wat mensen er allemaal van vinden. Rond die tijd lijkt opeens iedereen bezig met de politiek, terwijl je er normaal niemand over hoort. Sinds Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders is de politiek er leuker op geworden. Maar daar houdt het voor mij op. Waar ik Pim Fortuyn, net als velen, nog wel kon waarderen als karakter en politicus, ook al was ik het niet met eens, daar kan ik weinig begrip opbrengen voor Rita Verdonk en Geert Wilders. Mevrouw Verdonk heeft haar beste tijd allang gehad, zij is volledig passé. Op dit moment is de heer Wilders 'hot' (er kunnen niet genoeg aanhalingstekens staan in een zinscombinatie met de woorden Wilders en hot).
Ik lees er ook meer over. Ik lees vaker berichten op internet die te maken hebben met de PVV of Wilders an sich. Andere politici zijn ongekend fel richting deze persoon. Types als Mark Rutte en Jan-Peter Balkenende zijn nog steeds wel suf, maar anderen, zoals Marijnissen, Pechtold en Halsema worden steeds wat feller op deze blonde politicus. Ik vind dat verder niet erg, hij is andersom ook fel terug en dat hoort en moet binnen de politiek. Als rechtse politicus hoef je geen vrienden te zijn met een links iemand.
Naast die berichten lees ik ook steeds vaker de reacties van mensen op de berichten. Dat is tegenwoordig ook 'hot': mensen kunnen overal hun gal over spugen en iedereen kan het lezen. Het verschil tussen sites is groot, in mijn ervaring. Soms het is logisch. Op sites als dumpert.nl en skoften.net zijn de bezoekers over het algemeen nou eenmaal wat rechtser en meer pro-Wilders. Maar ook op YouTube, ten tijde van de Fitna, heb ik een zinloze strijd tegen de partij en tegen de standpunten van Wilders gevoerd. Het gros van de berichtplaatsers daar was volledig pro-Fitna, tot mijn grote ergernis.
Vaak is het zo dat overal waar ik reacties lees, de mensen over het algemeen pro-Wilders zijn en de linkse mensen uitmaken voor slappe hap, zoutzak, linkse zeikerds en blablabla. Wilders is dan tenminste een echte vent waar het gehele volk het mee eens is en die eindelijk eens durft te zeggen waar het op staat.
Ik las op nujij.nl een uitspraak van Pechtold, die aangeeft asiel te gaan aanvragen zodra Wilders premier zou worden. Natuurlijk pure provocatie want de hele politiek is een mediageil spelletje. D66 draait onder Pechtold weer goed en die partij moet zich regelmatig laten horen. Net als alle andere partijen. Waarom denk je anders dat Wilders zo vaak van die uitlokkende dingen roept? Das gewoon pure aandachttrekkerij!
En op het moment dat ik dan lees dat er "miljoenen mensen zijn die er anders over denken" en vinden dat Wilders wél goede punten heeft, dan denk ik: jij hebt het ook al niet door.
Politiek is een trend, nee...politiek is een hype. Ik las in de Quest dat een hype gekenmerkt wordt door een ontzettend hoog media-aandachtsgehalte. Oftewel: de media maakt de hype door er heel veel over te berichten.
Verdonk is niet voor niets helemaal uit en out of the picture met haar Trots op Nederland. Iedereen spuugt dat uit. En Guido Weijers zei het in zijn Oudejaarsconference heel mooi: Laat hem maar praten. Hoe meer hij zegt, hoe minder geloofwaardig hij wordt.
En zo is het gewoon. Politici als Wilders, die tegen de stroming in zwemmen en daardoor opvallen, zijn slechts een hype. Ik geloof niet dat Wilders, met zijn standpunten, zijn uitstraling en houding ooit premier zal worden van dit land. Daarvoor roept hij te hard, daarvoor wil hij teveel. Op diezelfde site is ook iemand van mening dat, wanneer over twee jaar de verkiezingen zijn, de andere partijen wel moeten toegeven om met de PVV te gaan regeren omdat hij dan de grootste partij is. En dan denk ik weer: heeft er nou niemand de laatste keer opgelet? De SP was verdorie supergroot! En zij sneuvelen uiteindelijk ook, zij het door onwil vanuit 't CDA/PvdA, zij het door een eigen keuze om een oppositiepartij te blijven.
De politiek is een hype en wie iets nieuws roept wat enigszins aanslaat bij het volk, is populair. Zo werkt het nou eenmaal. Zo werkt het ook met sterren. In diezelfde Quest stond ook een stukje over bekende mensen. In het begin worden ze enorm populair. Ze zijn nieuw, verfrissend, leuk en interessant. Maar na een tijdje verliest het grote volk zijn interesse. Niemand kan zichzelf altijd blijven vernieuwen en voor iedereen interessant blijven. Obama is nu mateloos populair. Over een jaar piept iedereen wel weer anders.
Wilders roept het hardst en lijkt daardoor de stem van het volk te vertolken. Maar het mooie is...het grootste gedeelte van de mensen weet totaal niet hoe het werkt. Alle Marokkanen het land uit? Schei nou toch gauw uit! In Engeland gaat dit al decennia goed. Wij lopen achter op verschillende andere landen. Wij zitten nog in het begin en moeten leren met elkaar te leven. Het heeft geen zin om de moslimcultuur te verguizen en erop te zeiken. Je zult zelf het goede voorbeeld moeten geven en de mensen met open armen ontvangen. Alleen door jezelf voor te stellen en te laten zien dat men gewenst is, motiveer je de ander om zich aan te passen aan de bestaande groep. Of weet men niet hoe het is om in een bestaande groep mensen te komen, die elkaar allang kennen? Als je als persoon terecht komt in een bestaande vriendengroep en ze kijken je al meteen schuin aan, dan ga jij toch ook met een vervelend, naar gevoel richting die groep.
De mening van de mens wordt gevormd door de media en door wat anderen roepen. We hebben tegenwoordig zoveel mogelijkheden om op te hoogte gehouden te worden van het nieuws, dat we zelf geen mening meer kunnen vormen. Het wordt ons opgedrongen.
Dus niemand is het echt met Wilders eens. Dat denkt iedereen alleen maar, omdat andere mensen het ook roepen. En mensen zijn nou eenmaal niet graag de vreemde eend in de bijt. Dus conformeer je je aan de groep en neem je, bewust maar vaak onbewust, de mening van de mensen om je heen over. Nu zijn het de kut-Marokkanen. Over een paar jaar is iedereen weer opeens pro-sociaal. Omdat de media dan uit is gekeken op de rechtse kant en de linkse, vernieuwende kant gaat opzoeken. En dat wordt dan weer populair.
Ben je het met me eens of juist niet? Vraag jezelf dan eens af hoe dat komt!
1 opmerking:
Vooral de laatste jaren wordt de politiek gewoon de kant op gemanoeuvreerd naar waar de media ze graag heeft. Politiek gaat ook niet meer om met respect voor elkaar constructief debatteren maar om wie het hardste en meest ongenuanceerd roept, dat zgn. 'zeggen waar het op staat'. De heer W. krijgt vanwege z'n grote bek de meeste aandacht en de mensen die het hardst tegen Wilders ingaan (zoals een Rutte of Pechtold) krijgen de aandacht die nog over is zeg maar. Ik zag gister ook Rutte bij Pauw & Witteman in wat dan een debat moest heten met de Leidse burgemeester Aleid Wolfsen, naar mijn weten een PvdA'er, dus dat is al helemaal leuk voor Rutte, zeker als hij wat te klagen heeft. En dat had hij. Alleen hij ging gewoon zo veel te ver in zijn gespeelde ophef en constante gedram op dezelfde punten. En hij bleef maar drammen en als een debiel door de rest heen praten om zijn punten maar te maken. En dat doet hij echt ALTIJD de laatste, wat zal het zijn, half jaar. Rutte is net zo leeg als Wilders wat dat betreft, alleen maar hard repetitief roepen van de zijlijn. Vreselijk. En ik snap Rutte wel, want zonder dat geschreeuw is hij de falende lijsttrekker zoals hij 1/2 jaar geleden nog bekend stond, niemand had toen een hoge pet van hem op. Now he tries to pull a Wilders. En ik ergerde me ook zo aan Pechtold. Echt het afgelopen jaar is hij bijkans ELKE dag wel met z'n kop in een programma geweest. Vanuit zijn optiek begrijpelijk, je wil zoveel mogelijk exposure (bah, een mediaterm) voor je ideeën, maar ik weet al waarom dit zo was. Hij 'zegt waar het op staat' qua Wilders lompe ongefundeerde geproclameer. En nou vind ik dat Pechtold wel normaal kan discussiëren en het niet schuwt om eens op vragen of stellingen van discussie genoten in te gaan met goede tegenargumenten, zoals dit hoort in een discussie. Gelukkig maar, want ik denk (en dan lul ik niet) dat 60% van de politici dit niet doet en gewoon zijn eigen punten door de discussie heen probeert te drammen. Ik zie zoveel dat mensen enigzins kritische vragen gewoon mijden om het over iets anders te hebben waar hij dan wel een mening over heeft maar wat niets te maken heeft met de discussie van dat moment. Er zijn gewoon tegenwoordig te veel domme mensen in de politiek. Maar anyway, ik zal dus nooit op Pechtold stemmen, puur en alleen al omdat de TV hem het afgelopen jaar mij volledig door de strot heen heeft geduwd en daar ben ik niet van gediend. En dan moet je je dus ook bedenken dat Pechtold 3 jaar geleden ofzo (allemaal grove schattingen, de tijd gaat zo hard XD) ook al de schlemiel van de tweede kamer was. Hij werd toen echt afgemaakt door de media. Daarom vind ik zijn 'opkomst' en die van D66 nu ook totaal niet geloofwaardig, het is allemaal mediagestuurd.
En ik wil nog een sneer geven naar de SP dat ze zich zo makkelijk buiten spel hebben laten zetten door het stel gristengrefo's dat CDA, CU en PvdA moet heten (ja, PvdA zijn net zulke gristenen als .. gristenen). En hoe goed Marijnissen het ook heeft proberen uit te leggen, het is gewoon slap. Als Wilders dadelijk 20 zetels of meer heeft dan gaat hij dus drammen, want dat is zijn grooste kwaliteit en mark my words: hij komt dus wel in het kabinet, genaamd Balkenende V (ja dat klinkt eng hè? :P). Maar wees niet getreurd, de PVV bestaat uit enkel net zulke schreeuwerige horken of vrouwelijke horken als Wilders zelf, dus dit kabinet klapt op een Lijst Fortuyneske wijze uit elkaar. En dan zijn we van ze af en kunnen we weer Balkenende herkiezen.
Mies, ik ben een weinig sceptisch man, maar als het om politiek gaat heb ik veel aan te merken op de gang van zaken. En dan heb ik het dus ook nog niet eens over inhoudelijke dingen. De politiek is ziek in NL.
Anyway, jij snapt iig wel hoe het moet werken qua integratie, alleen jammer dat de rest van Nederland dat niet doorheeft.
Een reactie posten