september 06, 2008

Geld en voetbal

In het wereldje van voetbal gaat een hoop geld om. Hopen geld. Vele hopen geld. Sommigen spreken er schande van en vinden het zonde van het geld, anderen reageren er laconiek op: het hoort er nou eenmaal bij. Voor 15 miljoen een speler naar je club halen is normaal tegenwoordig. 15 miljoen euro. Dat is erg veel geld. In de voetbalwereld valt dat wel mee, althans, bij de grotere clubs. Bedenk eens wat je zou doen met 15 miljoen euro? Daar zouden wij geen speler van kopen? Je zal als persoon maar 15 miljoen waard zijn.
Goed, tot daar aan toe.
Nu heb je in Engeland enkele grote clubs met nog grotere begrotingen. Clubs als Arsenal, Liverpool en Manchester United draaien daar al jaren in de top. Sinds enkele jaren ook Chelsea, een club waar miljoen en miljoenen in zijn gepompt door de Rus Abramavitsj, een oliemiljardiair. Die kerel ging, ik denk vanuit verveling, eens kijken welke club hij de grootste voetbalclub van de wereld wou gaan maken. Dat werd Chelsea. Voor ontzettende, bang makende bedragen werden de grootste topspelers gehaald. En nu, jaren later, draait het team wel mee in de top en doen ze mee voor de grote prijzen, maar winnen ze eigenlijk niets, omdat een stelletje topspelers bij elkaar nog geen winnend elftal maken (zie Nederlands Elftal).
Maar er zijn ook mensen die hier niet van leren. Manchester heeft namelijk nog een club, genaamd Manchester City. Een goede middenmoter met soms goede spelers. Nu zijn er hele rijke, hoogstaande mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten, die van Manchester City de grootste gaan maken. En omdat te tonen hebben ze op de laatste dagen van de transferperiode absurde bedragen geboden op enkele 'groten der aarde' en o.a. Robinho aangetrokken, een grote speler die bij Real Madrid weg mocht. ... Voor 40 miljoen euro is hij verkast.
"'Niets houdt ons nu nog tegen', voorspelt algemeen directeur Garry Cook echter heel overtuigd. 'Als je met een club voorwaarts gaat, dan laat je je niet stoppen om de beste spelers te halen. We gaan een nieuw tijdperk in. De fans zullen de beste spelers ter wereld gaan zien. Deze nieuwe eigenaren denken groots en hebben duidelijk laten weten wat hun ambities met de club zijn.'" (bron: www.vi.nl)

Nu vraag ik me af...wat heeft een club voor zin als het allerlei spelers van andere clubs op koopt, voor ontzettend veel geld, en zo wint. Veel geld van mensen die totaal NIETS hebben met de club en alleen maar meer geld willen verdienen en zich willen vermaken en bemoeien met een wereld waarin ze niet thuis horen. Spelers van andere clubs, opgeleid door andere clubs, die totaal geen band hebben met de club. Nou is het zo dat dat laatste van toepassing is op vrijwel elke transfer. Maar de meeste clubs hebben ook kerels rondlopen die ze zelf hebben opgeleid, met een clubhart, zoals er meestal in t bestuur ook mensen rond loopt met een hart voor de club.
Waarom is het leuk voor een fan om kapitaal de Champions League te zien winnen, waar enkel het shirtje nog verraad dat het om die club gaat? Manchester City is voor een speler als Robinho, een jonge gast die alle kanten op kon, een stap terug. En toch gaat hij erheen omdat hij weet dat er waarschijnlijk meer toppers gaan komen. Van al dat geld...en het heeft niets te maken met die club.
Heel veel mensen weten het allang maar: geld maakt ook voetbal kapot. En ik zou het in ieder geval niet leuk vinden als Ajax dezelfde weg in zou slaan, ook al hebben ze afgelopen zomer 16 miljoen betaald voor een speler. Er loopt in ieder geval nog wel zelf opgeleid kapitaal rond.

En het meest jammere is nog: Manchester City zal niet slagen. Daar is Chelsea het bewijs van en nog meer...daar is Manchester United veel te populair voor. De Nederlandse clubs Excelsior of Sparta worden ook niet veel populairder of succesvoller dan stadsgenoot Feyenoord omdat er een hoop geld in gepompt is. Dat komt door de jaren heen wel, vanuit de club zelf en door de juiste, strategische en minimale inkopen en een goede coach.

I rest my case.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Het gaat ook inderdaad helemaal nergens meer over. Er worden tegenwoordig zelfs blanco cheques geboden door rijke eigenaren.

Op een gegeven moment moet het voetbal gewoon kapot gaan aan het feit dat er zoveel geld in om gaat heb ik het idee. Er komt waarschijnlijk dalijk zo'n bak aan corruptie aan het daglicht dat het drastisch aangepakt moet worden.

Micheloz zei

Mjah, met dat laatste zou je best wel eens gelijk kunnen hebben. Je hoort t steeds vaker en in steeds meer landen. T zou zonde zijn...voetbal zou gewoon een sport moeten zijn en niet een business waar je als fan al keiveel geld moet betalen voor een shirtje of een kaartje.