mei 01, 2009

Koninginnedag in Apenland

Afgelopen Koninginnedag was ik met Margo, Marijn en Joran in Utrecht. We gingen eerst onze beroemde bastognetaart maken (bûûûûh...) en vervolgens de stad in. We liepen een beetje rond over de Vrijmarkt, de meest waardeloze (en vaak ook gratis verkregen) merchandise bekijken en grappen maken. Ondertussen hoorde we hier en daar wel al wat over een aanslag maar na een anderhalf uur lopen was de aanslag al in Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn, gepleegd door drie dwergen met explosieven. Oftewel: het vuurtje gaat snel, maar vergeet hier en daar een stukje juiste informatie in de fik te zetten. Toen we eenmaal in een ander park waren, vlakbij Margo thuis, waren ze al aan het opruimen. Dat vonden we vrij raar, om 14:30 uur. Maar eenmaal bijna thuis hoorde we dan toch echt het nieuws: er was iets gebeurd in Apeldoorn, een maf was met zijn auto ergens tegenaan gereden. En wat zegt iedereen, net als ongetwijfeld enkele miljoenen met ons: als het maar geen allochtoon is.

Nou, in zo'n land leven wij dus. Geciviliseerd he? Oh wat zijn we toch beschaafd. Dat we in een samenleving leven waarin we niet eerst denken aan doden, motieven, omstandigheden, maar aan welke kleur en cultuur de dader zou hebben. In en in triest dat dát hetgeen is wat op zo'n moment bewust of onbewust t belangrijkst blijk te zijn. Want anders krijgen we weer heel die discussie over buitenlanders e.d.


Gelukkig was t een blanke...heel het land slaakt een zucht van verlichting. Beatrix ook, aan het begin van haar speech. De beste vrouw was zichtbaar aangedaan, dat kon ik wel zien. En met drie woordgrapkoningen en een koningin in huis kan het ook niet anders dat we sinds het nieuws constant relativerend het nieuws op onze eigen manier hebben mee gemaakt, waarbij we constant moesten lachen wanneer een journalist zei dat Balkenende zichtbaar aangeslagen was.

Toen ik de beelden zag van Beatrix en van de haast ontzielde lichamen op straat, was ik wel even stil. En natuurlijk vond ik het erg om te horen, want we ontkomen er tegenover niet meer aan. Iedereen denkt maar overal mensen te mogen vermoorden, aanslagen te mogen plegen en zijn leven zomaar op te mogen geven. Kom op zeg!

Maar al gauw trokken alle journalisten hun ontzettende erg, paniekzaaiende clichés uit de kast dat Koninginnedag nooit meer hetzelfde zou zijn en misschien maar afgeschaft zou worden. Dat wekte pas irritatie op bij ons!

Aan het einde van de dag hebben we ons boos gemaakt over het feit dat iedereen als eerste hoopte dat het geen allochtoon zou zijn, Balkende er weer ontzettend stoïcijns emotioneel over was, Koninginnedag afgelast zou moeten worden etc. etc.


De dag erna was ik met Margo in Apeldoorn, in de Apenheul. We hebben niets gemerkt van de heisa. Alles was rustig op t station en op de weg naar t dierenpark toe.
Als je dan die apen zo ziet, hangend, gek uit hun ogen kijkend, dan denk je toch wel even: "wat absurd dat wij van dat soort dieren afstammen..."

Zoveel beter hoe zij met elkaar omgaan...
Wij mensen zijn niet net apen, nee, we zijn veel verder gedeëvolueerd.

3 opmerkingen:

Cynthia Lim zei

Eerst was er misschien een boel heisa rondom het hele gebeuren, maar een week later werd er (bijvoorbeeld) in de tijdschriften amper meer over gepraat. Alleen de Elsevier had een vrij uitgebreid achtergrondartikel met een reconstructie van die dag. Er schortte nogal wat aan de beveiliging (o.a. onderlinge communicatie).

Er is altijd geweld gepleegd, al eeuwenlang. Vroeger waren er ook al gekken zat. Maar de media bepaalt waar de nadruk op wordt gelegd. Het lijkt alsof we in een heel onzekere tijd leven. Er zijn spanningen, dat geef ik toe, maar relatief gezien leven we hier in Nederland juist in een vreedzame tijd. Ik vind het dan ook wel jammer dat veel Nederlanders zich laten leiden door angst die vooral is gebaseerd op wat de media naar buiten brengt.

Micheloz zei

So true...meer kan ik er niet maken. Ik ben het er helemaal mee eens en dat probeer ik ook iedereen duidelijk te maken.

Unknown zei

Aapjes zijn ook niet altijd lief hoor! Soms... stelen ze banenen.